10 tips voor succesvol onderhandelen

10 tips voor succesvol onderhandelen

De ene persoon onderhandelt omdat het een onderdeel van zijn/ haar werk is de ander doet het tijdens de vakantie bij het kopen van souvenirs. Sommigen onderhandelen op marktplaats en weer anderen onderhandelen met hun kinderen (ook met de 4 jarigen). Als je er goed over nadenkt dan hoort onderhandelen bij het dagelijks leven. Je wilt natuurlijk goed uit de onderhandeling komen, je wilt je doelen bereiken. Daarom geven wij je 10 tips om je te helpen om succesvol te onderhandelen, met name bedoeld voor professionals.

1 Maak een onderscheid tussen de mensen en het doel van de onderhandeling

Onderhandelen doe je met mensen. Soms met mensen die je mag en soms met mensen die je niet mag. In beide gevallen is het goed om je gevoelens te scheiden van het doel van de onderhandeling. Probeer ten alle tijden objectief te blijven.

2 Maak het doel om een win-win situatie te bereiken

Wanneer je gaat voor een win-win dan is dat veel gunstiger dan wanneer de een wint en de ander verliest het versterkt namelijk de relatie waardoor je op de lange termijn meer uit kunt halen.

3 Wees voorbereid

Verzamel zoveel mogelijk informatie voor je aan de onderhandeling begint. Weet met wie je onderhandelt, schat in over zijn/haar behoeftes of de strategie van het bedrijf. Hoe minder je aan het lot overlaat hoe groter de kans dat je je doelen bereikt.

4 Bepaal van tevoren waar je grens ligt

Je moet niet bang zijn om weg te lopen bij een onderhandeling. Daarom is het heel belangrijk om va tevoren voor jezelf te bepalen waar je ondergrens ligt. Tijdens onderhandelingen kunnen emoties soms hoog oplopen en dan kan het gebeuren dat de emoties de overhand nemen op je verstand. Bepaal daarom vroeg waar je de grens trekt.

5 Let op non-verbale communicatie

Is je tegenstander nerveus, gespannen, blij of onzeker? Probeer om een goede sfeer te creƫren waarbij beide partijen kunnen werken aan het doel van de onderhandeling.

6 Luister goed

Sterke onderhandelaars luisteren heel goed. Ze stellen scherpe vragen omdat ze hun huiswerk hebben gedaan en vervolgens houden ze hun mond en laten de tegenpartij praten. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is te luisteren om de signalen op te pikken.

7 Heb geen haast

Mensen houden er niet van om onder druk gezet te worden. Neem de tijd om punten goed te bespreken en uit te werken. Hou er ook rekening mee dat culturele verschillen een grote rol kunnen spelen op het gebied van geduld. Kom je gehaast over dan kan het ook als een teken van zwakte worden gezien dat tegen je gebruikt kan worden door een goede onderhandelaar.

8 Wees niet bang om duidelijk te vragen wat je wilt

Maak geen geheim van wat je wilt bereiken uit de onderhandeling. Soms denken mensen dat het tegen ze gebruikt wordt als de tegenpartij weet waar ze op uit zijn. Maar in de meeste gevallen loont het om duidelijk en direct te zijn.

9 Hou er rekening mee dat de relatie tussen jullie belangrijker is dan de uitkomst

Vaak onderhandel je met mensen met wie je een zakelijke relatie hebt en deze relatie wil je in de meeste gevallen voortzetten. Zet daarom niet de relatie op het spel. 

10 Leg de afspraken goed vast.

Deze tip lijkt vanzelfsprekend maar het zal je verbazen hoe vaak het niet toegepast wordt. Om conflicten te voorkomen zorg dat je goed alle afspraken vastlegt.

Wil je leren onderhandelen als een pro?

Onderhandelen is een kunst die je kunt leren. Natuurlijk zijn er mensen die er van nature goed in zijn maar voor alle andere mensen zijn er verkooptrainingen en salescursussen die je helpen om je vaardigheden te verbeteren. Online zijn er verschillende aanbieders die je kunnen helpen om een succesvolle onderhandelaar te worden.

 

2 thoughts on “10 tips voor succesvol onderhandelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *